ГЛАС ИСТОКА (GLAS ISTOKA)

часопис за књижевност, умјетност, науку и друштвени живот

ИНТЕРВЈУ: МИЛАН НЕНАДИЋ

glasistoka | 07 Februar, 2011 23:15


 
ПЕСНИК ЈЕ САМО СРЦЕ ОПШТЕГ ОЧАЈА

            ГЛАС ИСТОКА: Господине Ненадићу, част нам је да у првом броју часописа ''Глас истока'' кренемо од Вас, када је књижевник и књижевност у питању.
Гдје је и шта је књижевник данас?
             НЕНАДИЋ: Где би књижевник био осим у својој кожи, у свом времену и у својој бескрајној самоћи. Он је помешан с речима, окружен зидовима, растрзан, немиран и, нажалост, немоћан. А на другој страни, он своје име из часне намере али и егоизма, урезује у челичне зидове века. Онда се не чудим што се увек говорило кад писац умре – куд баш данас, зашто није бар један дан раније. Али, несрећа песничког стварања припада појединцу као што радост читања припада читаоцима. Ма колико да манипулише прошлошћу или прониче у будућност, песник је само срце општег очаја, он је садашњост и непоткупљив барометар терора отуђене свемоћи. Уз све бескрајне могућности језика, он ипак не може да надрасте машту тираније, заправо оних који је оличавају. У том судару има и песничког лукавства или кетманства: да се некако речју, стихом, духом заскочи последњи час, у крајњој инстанци – тренутак смрти, да се избегне извесност, надмудри неумитност суђеног краја.
           ГЛАС ИСТОКА: Пјесници, макар никоме не требали, носе један велики свијетлећи упитник који тражи одговор шта смо, ко смо и куда идемо…?
              НЕНАДИЋ: Ко смо, шта смо, куда идемо – то су питања која су упућена сваком уметнику, песнику у првом реду. Нека оптужују песнике колико год хоће, али је белодано да је управо песник „шиљак жртвован у маси“ или онај врх на који несрећа слета. А речи, сам језик је песниково једино оружје. Имате безброј примера. Само се мајсторима речи могло догодити да им буде суђено и да буду осуђени зато што су ухваћени у истини, као што имате безброј ослобађајућих пресуда за оне који су ухваћени у лажи, лоповлуку и издаји. Помињем само случај Ђуре Јакшића, Петра Кочића, у новије време Ђуре Дамјановића или Гојка Ђога. С пером у руци стекли су себи „у роду глас“, али су били на удару оних који су имали узде власти у рукама. Није ли несрећни Јакшић, при крају, и сам јекнуо: „Доста је славе! Веран је био народу свом.“
 
           ГЛАС ИСТОКА: Треба ли вјеровати пјесницима ''као јединим лажљивцима који говоре истину''?
          НЕНАДИЋ: Ово што ћу рећи наслања се на претходно размишљања о тим светионицима људског духа који су ухваћени у истини. Наиме, нема потреснијег и тачнијег мишљења о Петру Кочићу од оног које је записао Иво Андрић: „Петар Кочић ће остати као пример писца који је на најкраћи, најјаснији и најбољи могући начин успео да саопшти оно што је имао да каже људима свога  језика.“ А мени из главе не излази једна сцена из Кочићевог дела када некакав аустријски ћата једног Кочићевог јунака, Крајишника, уверава у љубав светле царевине за Србе у Босни, а овај у то не верује, па кад га исти Аустријанац пита по чему он то зна да их Аустрија не воли, он му, стављајући руку на срце, каже: „Знам ја 'вамо по нечему.“ У том контексту, помињем и сведочење Добрице Ћосића када се са Ивом Андрићем враћао из Сарајева у Београд седамтесетих година. Тек кад су прешли Дрину, Андрић је, из дугог ћутања, рекао како се реализује Калајев сан о Босни и додао: „Дабогда моја нога више никада у Босну не крочила.“ Људи који виде даље, они осећају дубље и пате до у дно свога бића. Да ли им треба веровати? Народ им верује и народ зна, али политичари, ако и знају, држе се онога што се брсти.
     ГЛАС ИСТОКА: Али, што би рекао Бранко Миљковић, ''како у дебело ухо забости нежну реч''?
         НЕНАДИЋ: Многи су то знали и пре Миљковића. Знао је то и Мајаковски док је певао о конференцијашима. Погледајте парламент било које савремене демократске државе, поготово парламенте такозваних транзиционих држава, да наш српски парламент не помињемо. Што би рекао превејани и свим бојама намазани Никола Пашић: „Закони су за противници.“ У те картушине се може умотати свакојака подлост и лоповлук и, када прође кроз скупштинске клупе, добија право јавности. Тај перпетуум мобиле је свемоћан, то је хохштаплерска вожња у леру, то је поховање јаја на око.
     ГЛАС ИСТОКА: Задојени националном романтиком, и суровом збиљом, пјесници су се подијелили, умножили до бесмисла…?
           НЕНАДИЋ: Сурова или окрутна збиља увек је постојала. У нашем српском случају, ми друге стварности и немамо. Некада су се књижевни теоретичари и историчари, вођени најбољим намерама, заносили писањем књига и справљањем антологија о српској предратној, ратној и послератној поезији. А шта показују векови на Балкану? Историја лепо каже – тога нема. У нашој поезији постоје само песници, ја ту  не видим ни предратних, ни ратних ни послератних. Све су то међуратни песници. А то што помињете подељености и намноженост до бесмисла, последица је нечег другог. Наиме, манипулације. Најлакше је од Друштва књижевника направити неколика друштванца. У слуђеној води, лакше се лови и лакше тиранише, ту је најсрећнија штука и сваки други предатор. Однос наше владајуће елите према ствараоцима је као мој однос према новчаници од сто евра. Јесам ли је уситнио, ја је кући не доносим. Да донесем и више, то није она новчаница која ми је поверена. Срби се поносе својим дародавцима и задужбинарима из прошлости. Ови данас су једноставно задужинари. Народ им поверио државне печате, а они право пут под ноге по зајам по белом свету. Зна се од кога, само да би лакше пливали у својој незајажљивости и спискали и ово што је остало. Може им се.
        ГЛАС ИСТОКА: Поезија данас, да би скренула пажњу на себе, нема медија, јер је тај простор заузео интернет. Је ли на тај начин чуло милости атрофирало, а дух интиме сувишан?
           НЕНАДИЋ: Да речем нешто о тој умножености и презасићености до бесмисла, али да не дирам у интернет и тријумф техничке интелигенције. По мом разумевању ствари, проблем је на другом месту. А то је потирање индивидуалности, брисање разлика, губљење идентитета. Бивао сам на међународним скуповима где су неки преводиоци на енглески, немачки, шпански, руски или било који језик тврдили да им је за превођење стотинак песама неког песника довољно месец дана. Шта то значи? То не значи да песника нема. Али значи да су од Вашингтона до Токија налик један другоме као јаје јајету. Опет, не верујем у глобализам и мултикултуралност. Ако је могуће превести речи, није могуће превести идентитет. То тврдим и из личног искуства. Поготово у поезији, дословност не значи ништа. Зашто? Поезија је од језика, језик је стожер идентитета. Ако и преведете све речи једне песме, нисте превели ону тишину између речи по којима једна песма сведочи о бићу једног национа. Када сам у мој српски језик ухватио песму „Молитва једног Дачанина“, коју је написао Михаи Еминеску, било ми је жао што песник није жив, а ја толико богат да је купим. Уосталом, Емил Сиоран је за ту песму рекао да је највећа родољубива песма на румунском језику. А морам да додам и ово: Михаи Еминеску је ту песму испевао у даху, а мени је требало море мастила и небо хартије да је посрбим. Шта онда мислити о савременој светској поезији? Ако за њу мање времена треба преводиоцу него ствараоцу. Или, шта рећи о човеку који је превео Хегелову „Естетику“ за три године и каже самоуверено да зна Хегела, а уопште се не досећа колико је деценија провео Хегел пишући ту исту „Естетику“. И није ту реч о атрофији милости, колико о казни која је пала на глобално село: ко има јаја, чекић и орахе – тај туца. Спас, иронично, долази управо од највећег тиранина, а то је технологија. Умреће, стопиће се многи народи, али њихови језици неће умрети, биће чиповани и похрањени за памћење. Роб којем је има господин Робот читаће наглас будућем господину Робовласнику. Баш као што је роб филозоф у Хелади својим духом и знањем хранио власника или у Риму мецену тиранина. Чињеница је да само душа човекова неће моћи да буде похрањена, мада се поставља питање сигурности и најскривеније људске мисли. 
           ГЛАС ИСТОКА: Али, без обзира на све, поезија потиче будност у човјеку: она је била и постала будница, зарудак онога што ће се десити?
          НЕНАДИЋ: Поезија није дала и неће дати да се угаси ватра на огњишту. Из искуства знам да у најпресуднијем тренутку нешто значи песничка реч. Ако ни због чега другог, значи због тога што се увек због речи могла изгубити глава. Због песничке речи. Да, због ње. Само подсећам на Андрићеву опомену да би наши и сви отуђени властодржци, углавном тирани а вазали, упаковани у листер одела демократије, требало да пажљивије читају песничке опомене савременика, тако би најлакше схватили шта им мисли народ и шта им је чинити.
       ГЛАС ИСТОКА: Ви сте сав живот посветили писању. Када би се поново родили, да ли бисте одабрали исто?
          НЕНАДИЋ: Из свог садашњег положаја, лако ми је рећи – одабрао бих исто. Али, колико је било ноћи пуних сумње, двоумица, стоумица. Могуће је да сам рано одабрао нерад, неодговорност, небригу, непоштовање ауторитета, а све време чупао косу и сиктао над неколико речи које неће да се сврстају у стих какав желим. Нисам вриштао, али сам се хватао за главу, безнадежно. Неће, па неће. Не иде, мајко моја. А онда се сећао Вука – не да се, ама ће се дати. У том су пролазили сати и године, читао сам књиге, испијао чаше, и певао, заправо јаукао.
ГЛАС ИСТОКА: Рат је био велика варка. Народу је донио свето сиромаштво и украдену будућност, а другима фабрике, хотеле, раскош…? Сви осим Срба су добили државу…?
           НЕНАДИЋ: Неком рат, а некоме брат. Шта је рат био осим пљачка и отимачина. То је у људском гену. Ген зла, или гени смрти, или ликантропија. Или, како за Балкан примећује Андрић – на малом простору живе народи који се мрзе. А толико је крви проливено да се чини да ти народи и не знају ништа друго него да једни другима смишљају и наносе зло. Испод танке скраме љубави, леже слојеви ендемске мржње. То је карактер и последњег рата на овим просторима. Није тешко бити пророк у нашој крвавој сутјесци. Ако је Мирча Елијаде могао да каже да се на његову генерацију попишао прошли век, Срби имају право да је прошли век за њих био век крволок. Кад почне да се смирује крвави талас, логично је да на њему пливају окрвављена говна и балвани, који, чим изађу на обалу и отресу са себе фекалије, почну да стављају златне навлаке на зубе кољаче, да деле невине осмехе, да говоре о поштењу и преузимају полуге власти. А никад другачије није ни било. То што Срби нису добили државу и није њихова кривица и грех. Наша историја је историја поносног народа. У оба светска рата нисмо окаљали образ, ни остали без части. То неким силницима није одговарало. Требало нас је вратити назад, сврстати међу фашисте и одржати нам лекцију. Своју државу су добили сви они који су имали батаљоне послане раме уз раме с Хитлером да ломе кичму Совјетској Русији. НАТО пакт је бомбардовао Србију, привео је познанију права да би славодобитно могао да шири руке у загрљај, пошто нам је ампутирао толике крајине и Косово. Само ми једно није јасно: да је неко силовао моју ћерку, а онда тај неко закуцао на врата да јој изјави љубав и понуди брак – какав бих отац био ако бих и ја раширио руке у загрљај. Колико знам, у свим друштвима – силовање је злочин. Али, злочинци су знали за наше „лако ћемо“ јер брзо заборављамо. То је знала и Мадлен Олбрајт. Чудна је игра започета на Балкану, Европа је дигла руке од себе. Престарела девојка се силом угурала у фармерице, али шта ће бити кад почне да  пуца по шавовима и почне из њих да цури оцвало месо. Не зна нико. Осим неколико врсних светских интелектуалаца који су били на нашој спрској страни, ја овде подсећам на изјаву Жака Ширака који је окарактерисао Србе као људе без правде и права или Џоа Бајдена који је десет година пре него што је дочекан у Београду на путу за своју државу Косово, изјавио да Србију и Србе треба сместити у логор, и то онај нацистичког типа. У набрајању бисмо далеко отишли, па ћемо и да престанемо. Само бих да додам да сам човек само по томе што не заборављам, али нисам Бог да бих могао да опростим. 
ГЛАС ИСТОКА: Босна, као Ваша биша држава је постала земља из које су отишли многи прогресивни људи, а само ријетки су остали. Да ли претпостављате како се они осјећају…?
           НЕНАДИЋ: Да, давно сам отишао из Босне. Да се разумемо, ја сам Србин из Босне. У Србију верујем, као што Србија верује у Русију. Међутим, Босна је прошла у мени, бар она моја Босна, Крајина коју волим и коју никада не сумњам. Не верујем да је моја љубав за Босну другачија или мања од љубави оних који су тамо остали. Мој осећај за Босну је као и њихов, уз напомену да је одстојање прочистило нека осећања. И сам Ћопић је рекао да се неке ствари јаче осећају и боље виде са одстојања.
         ГЛАС ИСТОКА: Поезија је немоћна да промијени свијет, али она му даје опстојеће, унутрашње димензије…?
            НЕНАДИЋ: Да се разумемо: мене је живот изврсним чудима научио. Рано сам, још у Сарајеву пре четрдесет година, прозрео и презрео неке игре, да речем политичке игре, намештања и калкулације. Тада сам и сазнао за Черчилово схватање политике и политичара. Он је рекао да је политика округла соба и да њом може да се бави неко ко уме у тој соби да прихвати у ћошак. Схватио сам да то није за мене. Имате, и међу ствараоцима, различите личности па самим тим и различите односе према политици и политичарима. Два су посве супротна става у случају Набокова и Орвела. Док је Набоков децидирано одбио сваки помен политике и њеног мешања у његове књижевне послове, јер га политика уопште не занима, дотле је Орвел тврдио да је све написао имајући политику и политичаре на уму. Између та два опречна става може да стане све оно што људска јединка ради, па и писац. Једино што бих могао да додам јесте да су две покретачке снаге неминовне. А функционишу као једна. То је хлеб и слобода. Увек делају као једно. Нема успешне политике без хлеба и слободе. И наши властодршци би то морали да знају. Народ је чудна река, и морали би да предвиде кад ће се излити из корита. Данас, у Србији, на власти је чудна коалициона братија. Њима није циљ добробит народа, него гола власт. Још се није десило да је изашла на добро она владајућа гарнитура којој није потребан народ осим да га кињи и дере до голе коже. Шта народ има од речи политичара који каже да је „покренуо иницијативу“. Боље би му било да је оставио људе на послу и покренуо производну траку. По свим правилима, и људским и божанским, ако не функционишу судство, здравство, школство, војска, полиција само по себи се намеће питање постојања такве државе. Одох предалеко. Али, то су само моја некаква бунцања на јави и некакве слутње, „а слутити још једино знам“ – Дис. Уосталом, не бих ја могао да будем икебана у излогу некакве политичке странке, нити сам икад осећао живу жељу да некаквом незајажљивом и жедном власти дувам у једра.
ГЛАС ИСТОКА: Већина данашњих писаца пише само оно што политичари мисле, а ријетки су они који су потпуно незаинтересовани за политику. Ви спадате у ову другу врсту. Слажете ли се да је исправна политика живљења не бити у политици?
         НЕНАДИЋ: Добра је синтагма – оставштина за будућност. Човек се самим својим животом, чињењем или нечињењем, пројектује у будућност. Само постојање је улог у нешто што ће доћи. Томе нас учи и Свето Писмо, жањеш што си посејао. Ја за ово наше стање имам формулу сличну Нероновој: видим шта је добро и то одобравам, али нам иза овога што чинимо сада, следује још горе.
        ГЛАС ИСТОКА: Нестало је великих издавача. Писци се јављају као извори пишталице, послије великих киша. Институција рецензије не постоји. Могу ли писци, при тим и таквим односима, очекивати националне пензије?
         НЕНАДИЋ: То са издавачима и књижарима, то са институцијом рецензије, одувек је било чудно врзино коло. Ја сам имао срећу да су ми књиге излазиле код значајних издавача. Ма какви да су, издавачи ће увек постојати. А рецензената ће бити још више, поготово апологета. Феномен националне пензије за уметнике нису измислили уметници. Они су путници на своју одговорност. Та симболична награда опет долази из скутова политике као врста лилихипа којим се ућуткује незадовољно дете. И то што се уметницима даје, само је зрнце у односу на дарове самих стваралаца. Ко се данас још сећа имена партијског секретара Савеза књижевника Југославије у години кад је Иво Андрић добио Нобелову награду!
  ГЛАС ИСТОКА: Који је Ваш свијетлећи упитник на који тражите одговор?
  НЕНАДИЋ: То су ускличник и упитник, један до другога. Дакле – знак чуђења.
                                                                                                        
                                                                                                  Недељко Жугић


    О ПИСЦУ

      Милан Ненадић је рођен 30. септембра 1947. године у Грковцима, код (Босанског) Грахова. Студирао је југословенске књижевности и савремени српскохрватски језик на Филозофском факултету у Сарајеву. Од 1974. године је у Београду, од 1984. у Зрењанину, а од 1998. у Новом Саду. Осим поезије пише књижевну критику, есеје и преводи.
     Објавио је књиге песама: ''Стефанос'', ''Нови Стефанос'', ''Општи одар'', ''Усамљена историја'', ''Осветна маска'', ''Песме'', ''Књига четвоприце'', ''Општи одар и друге песме'', ''Вриснула је мајка'' (песме са Илеаном Урсу), ''Почињем да бирам'', ''Изабране песме'' (избор и предговор Никола Кољевић), ''Дрхтање у води'', ''Венац за Гаврила'', ''Уточиште'', ''Венац за Гаврила (библиофилско издање), ''Угрушак'', ''Општи одар и нове песме'', ''Суви печат'', ''Ноћна слика'', ''Дивљи Бог Балкана''.
      Добитник је Печата вароши сремскокарловачке, ''Дучићеве награде'', награде Удружења Књижевника Србије, ''Милан Ракић'', почасне награде БИГЗ-а,  награде Универзитетске ријечи за књигу године,  ''Змајеве награде'', ''Кочићевог пера'', награде ''Бранко Ћопић'', Српске академије наука и умјетности за препев поезије Михаја Еминескуа на српски, годишње награде Савеза књижевника, награде ''Лаза Костић'', ''Кондира Косовске девојке'', ''Милице Стојадиновић Српкиње'', ''Видовданских пјесничких сусрета'' и повеље ''Пјесник свједок времена''.
Живи у Новом Саду.            

УСКОЧКА ПЕСМА
 
Све чешће сте у мојим ранама
Крајишници – о, ваша страхота!
Мене носи божанска помама,
Зла судбина вашега живота.

У детињству нисам много знао,
А немир је био много већи – 
Несвесно сам на вас подсећао
И хтео се баш тога одрећи.

Сад зрачите као драге гатке,
Као вино и хлеб свакодневни,
Ваше муке – о, како су слатке,
Како светле и пристају мени.

Прве речи које изговарам
Саздане су од вашега лика.
Ја не градим, ја звучно разарам,
Ја сам ропац после вашег крика.

Вас ће бити и над мојим гробом,
Вас ће бити кад ми звезде зађу,
Кад, напокон, расчистим са собом – 
По вама ће моћи да ме нађу.


ПОЛА КАПИ РОСЕ
 
На ивици жутој зеленога листа,
Пола капи росе сувим златом блиста.

У  то пола капи све је живо стало,
У њој јасно видим и мог бића мало

Кроз пола драгуља којег сјај одаје,
Пратим моје снажне, складне завеслаје

Што за ток не маре, као ни за реку,
И што, уз матицу, моћну воду секу...

Расањен се тргнем, прожежен до бола,
Што кап није цела, што је капи пола,

Што због тежег дела, виши закон склада!,
Цела кап, са листа, почиње да пада.
                                         Нови Сад 2002.

РЕДНА ЧАША
-  Александру Секулићу - 
I
Ја сам уклет витез Итала Калвина
Којем пустом земљом лута половина
Жељна да се нађе с другом половином
Без наде да икад постане целином.
Док пенуша душа – оно зрно части,
Пуна митског сјаја, прве искре страсти –
Дотле моје срце, дивљи део мене,
Не зна шта са собом, где би да се дене:
У сам вулкан сунца, у мртву лаву раке,
У вечиту поноћ уз космичке зраке,
У пепео земље или флуид творца,
У мајчину сузу, у кажипрст оца –
Или да, предвојен, пред распећем стојим
Захвалан што такав, уопште, постојим
Чудећи се шта сам, ко сам, где сам био,
Уз вапај – што си ме, оче, оставио.
II
Од чаше кукуте у руци Сократа
Или редне чаше иза рајских врата
Која је колала гетсиманском баштом
Да је и син Бога, збуњен људском драмом,
Преклињао да га мимиође пламом –
Та чаша се не да поредити с маштом
Која је сасута у два моја крста
-  А њима припада тужна српска врста -
Тек, није ми тежак крст који ме чека
Ни овај на мени који, за свог века,
Носим као казну, ко зна, као срећу
Од које побећи не могу и нећу.
Само да не вапим путем до Голготе:
Што си тако саздан бесмртни животе
Препун чуда шта сам, ко сам, где сам био
Уз вапај – што си ме, оче, оставио.
                                                     Нови Сад, 2009.


СРПСКА НЕЈАЧ
 
Сине милог Бога
Био си пред хајком –
Шта ти вреди живот
Мерен сребрњаком;

Да је ову нејач
Којој млечњак ниче
Некако извући
Из данашње приче;

Завири у прошлост
(питај видовњака!),
Тешко ће стасати
До зуба умњака

Камоли до свадбе,
До заносних мома,
До нове колевке
И до новог дома;

Нас добре комшије,
Нас рођена браћа
(уграби ли згоду!)
Сложно гурну под лед,
Отисну низ воду.

                      Нови Сад, о Божићу 2005.

Komentari

YDp Rw MYHIjyf

JeffreyFah | 10/09/2020, 01:32

pros and cons of personal loans to pay off credit card debt personal loans discover state farm personal loans.
best online casino real money no deposit bonuses online casino casino play online.

JwA tJ pzcFrSu

JerryAbive | 10/09/2020, 01:34

credit union personal loans bad credit avant personal loans bad credit personal loans guaranteed approval ny.
best online casino real money usa casino online uk no deposit bonus online casino with free bonus without deposit.

oQT XH TLRlCkZ

JerryAbive | 10/09/2020, 02:05

best rates on personal loans best personal loans for good credit personal loans for low income.
play casino for real money online online casino real money usa real vegas online casino no deposit bonus codes.

IuI Fg ewOaZxb

JerryAbive | 10/09/2020, 02:36

quick personal loans same day quicken loans personal loans affirm personal loans.
mobile online casino no deposit bonus online live casino no deposit bonus san manuel casino play online.

yFH Rz fBDjqPq

JeffreyFah | 10/09/2020, 02:37

does bank of america offer personal loans self employed personal loans emergency personal loans bad credit.
best online casino games uk best us online casino no deposit bonus online casino with no deposit bonus.

qzt gK cFqOPie

JeffreyFah | 10/09/2020, 03:07

avant personal loans review which bank is best for personal loans instant personal loans.
play casino for real money online best online casino real money usa online casino free.

zDd gA oPAagcL

JerryAbive | 10/09/2020, 03:07

personal loans no credit check online personal line of credit loans personal loans for college students.
no deposit online casino usa online casino no deposit bonus codes 2020 san manuel casino play online.

mOZ er OOWBRuY

JeffreyFah | 10/09/2020, 04:46

personal loans best rates discover personal loans reviews onemain financial personal loans.
best free casino games online online casino welcome bonus no deposit best real money online casino.

mav nD UFpDfKs

JerryAbive | 10/09/2020, 05:51

bankruptcy loans personal pnc personal loans stated income personal loans.
free online casino slots with bonuses mobile online casino no deposit bonus new online casino no deposit.

jKK My cqnCmpo

JerryAbive | 10/09/2020, 06:22

bbb accredited personal loans for bad credit american express personal loans credit union personal loans bad credit.
free no deposit bonus online mobile casino biggest online casino no deposit bonus online casino games real money.

lBu je tRxoKzv

JeffreyFah | 10/09/2020, 06:23

does usaa give personal loans with bad credit poor credit personal loans first choice personal loans.
free online casino games no download online casino free spins no deposit usa free casino games online.

ANt nV lNdxokv

JerryAbive | 10/09/2020, 06:57

personal loans houston bad credit personal loans guaranteed approval personal loans for college students.
online casino real money no download online casino no deposit required free no deposit bonus online mobile casino.

iNy II OaYwIKA

JeffreyFah | 10/09/2020, 07:29

personal loans houston state farm personal loans does quicken loans do personal loans.
best free casino games online online casino free play no deposit uk caesars casino online coins generator (free version).

QPI ll XryshTY

JeffreyFah | 10/09/2020, 08:02

lending tree personal loans personal loans for bad credit online small personal loans for bad credit.
free no deposit bonus online mobile casino bet online casino no deposit bonus codes best online us casino.

rMi yy XUeMNMm

JerryAbive | 10/09/2020, 08:32

promissory notes for personal loans do bank of america do personal loans subprime personal loans.
us online casino no deposit bonus online casino free signup bonus no deposit required online casino with no minimum deposit.

enQ yZ xFyTLtJ

JeffreyFah | 10/09/2020, 08:35

joint personal loans personal loans no credit loandepot personal loans.
online casino free spins caesars casino online coins generator (free version) online casino games real money.

YDi rG RONztru

JeffreyFah | 10/09/2020, 09:41

personal loans reddit personal loans capital one personal loans for bad credit online.
online casino offers no deposit best online casino promotions online casino real money app.

cKs qH uCswdgB

JeffreyFah | 10/09/2020, 10:13

republic finance loans personal easy personal loans quick personal loans same day.
biggest online casino no deposit bonus online casino make real money online play casino roulette game.

rRg FM QLjdAED

JeffreyFah | 10/09/2020, 10:47

huntington bank personal loans best lenders for personal loans personal loans for bad credit in michigan.
free online casino games real money no deposit best online casino no deposit online casino with no deposit.

yxY Cb hQfOMRO

JerryAbive | 10/09/2020, 11:15

personal loans to pay off credit cards personal loans for debt consolidation low credit personal loans.
online casino games real money usa free casino online games casino games free play online.

EIY hE EIGPMgJ

JerryAbive | 10/09/2020, 11:46

personal loans for people on disability benefits personal loans with bad credit personal loans navy federal.
online casino free signup bonus no deposit online casino with free bonus without deposit free casino online games.

ueq iO EWDuTqZ

JeffreyFah | 10/09/2020, 11:49

personal loans for bad credit online personal loans calculator personal loans for credit card debt.
online casino no deposit bonus no playthrough vegas casino online no deposit bonus codes online casino gambling for real money.

XRT dS spInSeq

JerryAbive | 10/09/2020, 12:49

earnest personal loans small personal loans near me what are personal loans.
online casino uk free bonus no deposit online casino australia free bonus no deposit 10 best casino online.

UbR lR JLhJNrO

JeffreyFah | 10/09/2020, 12:53

personal loans online bad credit top personal loans does bank of america do personal loans.
online casino play casino games online casino with free signup bonus real money usa play sugarhouse casino online.

yzd CT CgnpHYw

JeffreyFah | 10/09/2020, 13:23

navy federal personal loans pnc personal loans personal loans discover.
online casino free bonus no deposit free online casino games for fun free online casino no deposit bonus codes.

zcI Hy nSKxrlJ

JeffreyFah | 10/09/2020, 13:56

upstart personal loans review online small personal loans best companies for personal loans.
online no deposit casino usa online casino signup bonus no deposit australia online casino real money no download.

DkJ CD eQLxyqh

JerryAbive | 10/09/2020, 15:34

best credit unions for personal loans best personal loans for fair credit bb&t personal loans.
play casino for real money online online casino no deposit codes online casino real money with free money to start.

Gpy ij VbnRONH

JeffreyFah | 10/09/2020, 15:37

pros and cons of personal loans to pay off credit card debt synchrony bank personal loans short term personal loans for bad credit.
online casino games free online casino no download online casino promotions no deposit bonus.

Nac RL ALJFLNK

JeffreyFah | 10/09/2020, 16:11

best small personal loans personal loans for credit score under 600 zero interest personal loans.
online casino no deposit bonus $100 free money online casino no deposit us players play casino card game online.

fTJ hF hJvFFWo

JeffreyFah | 10/09/2020, 16:47

loans personal personal loans near me personal loans for no credit.
online casino with no minimum deposit casino online no deposit free money real vegas online casino no deposit bonus codes.

Usl Yu QfESfCV

Richardjef | 10/09/2020, 17:23

personal loans florida personal loans discover personal loans com/apply.
online casino instant play casino online no deposit free money casino online free games.

xjj ae yWdoEFH

Richardjef | 10/09/2020, 18:45

becu personal loans personal line of credit loans personal loans for credit card debt.
online casino games that pay real money real casino games real money online online casino win real money.

owB cl IzwWZmp

Richardjef | 10/09/2020, 20:08

citizens one personal loans review best personal loans for bad credit student personal loans.
usa online casino no deposit bonus codes online casino welcome bonus no deposit online free casino.

KvR iO JQageuN

SidneySpaSt | 10/09/2020, 21:42

personal loans without credit check chase bank personal loans for bad credit guaranteed approval personal loans.
online casino free bet no deposit free online casino slot games online casino games free.

PXY kh rygnBKB

SidneySpaSt | 10/09/2020, 22:14

quick personal loans same day citizens bank personal loans bank of america personal loans rates.
casino usa online no deposit online casino no deposit bonus no playthrough online casino no deposit usa.

OUb vA rMJIbRO

Richardjef | 10/09/2020, 23:00

personal loans no credit check direct lender fast personal loans does chase offer personal loans.
how to play online casino games online casino bonus no deposit biggest online casino no deposit bonus.

rKf sy JFOJTRt

Richardjef | 10/09/2020, 23:33

small personal loans bad credit citizens bank personal loans affirm personal loans.
free online casino real money no deposit casino online free online casino.

eEE Ta tnkHBbw

Richardjef | 11/09/2020, 00:05

guaranteed personal loans $5000 personal loans for low income loans personal.
best payout online casino online casino usa free money free online casino slot machine games.

VEe Di pkZuZMm

SidneySpaSt | 11/09/2020, 00:22

credit union personal loans for non members does capital one offer personal loans personal loans for credit card debt.
best online casino games online casino games with no deposit las vegas online casino real money.

Trl XG wepwgZs

Richardjef | 11/09/2020, 00:34

does bank of america offer personal loans personal loans for people with poor credit personal loans after chapter 7 discharge.
no minimum deposit casino online casino online free bonus no deposit online casino australia no deposit bonus.

sCp rg qacNNox

Richardjef | 11/09/2020, 01:07

best rates for personal loans personal loans personal loans credit union.
las vegas casino online no deposit bonus codes online casino microgaming no deposit bonus online casino games real money no deposit.

ZWh mQ lJeSfEn

SidneySpaSt | 11/09/2020, 01:23

discover.com/personal-loans login no doc personal loans personal secured loans.
quick hit slots best online casino free online casino games real money casino slots online for real money.

uED BW yGlwpxz

Richardjef | 11/09/2020, 03:15

does chase do personal loans small personal loans discover personal loans phone number.
free online casino games win real money no deposit online casino no deposit free chips best real online casino.

dMA PL Cxonfii

Richardjef | 11/09/2020, 03:47

personal loans to consolidate debt republic finance loans personal discover personal loans phone number.
online casino games free bonus no deposit online casino free bonus no deposit no download online casino real money free spins.

rHr Zd nZsycwB

SidneySpaSt | 11/09/2020, 04:02

guaranteed personal loans $5000 subprime personal loans republic finance loans personal.
online casino games for real money online casino no deposit bonus codes 2014 online casino free bonus no deposit required.

NFG Ye hsjjuZb

SidneySpaSt | 11/09/2020, 04:37

best companies for personal loans td bank personal loans interest on personal loans.
best online casino no deposit bonuses online casino no deposit cool cat casino online play.

YKi vu vhrOquL

SidneySpaSt | 11/09/2020, 05:10

online small personal loans personal loans for poor credit personal loans no credit.
game casino free online online casino no deposit required uk free online casino games canada.

ppz gf QkKXALt

Richardjef | 11/09/2020, 06:01

navy federal personal loans citi personal loans personal loans az.
best online casino bonuses in the uk online casino no deposit bonus no download play casino games online for.

maZ sA CDfXNXj

Richardjef | 11/09/2020, 08:46

personal student loans bad credit best personal loans self employed personal loans.
free casino games online to play without downloading online casino no deposit bonus codes usa online casino canada no deposit bonus.

YuF Da oQSHCau

Richardjef | 11/09/2020, 09:20

personal loans houston discover personal loans reviews personal loans bad credit online.
casino online free bonus no deposit no minimum deposit casino online real money casino online.

Zkj Fq dueLZAm

Richardjef | 11/09/2020, 10:27

personal loans for discharged bankrupts personal loans for veterans subprime personal loans.
vegas casino online no deposit bonus online casino no deposit bonus mobile best online casino south africa.

MNi Yx AvOotWG

SidneySpaSt | 11/09/2020, 11:48

personal loans with low interest rates large personal loans bad credit personal loans guaranteed approval ny.
free no deposit casino bonus codes usa vegas world play online casino games online casino no deposit bonus codes 2016.

tbx YZ qcKyZHC

Richardjef | 11/09/2020, 12:37

joint personal loans bad credit chase personal loans rates personal loans for discharged bankrupts.
casino online no deposit bonus codes casino online usa no deposit best online us casino.

TVy QL nJinxmF

Richardjef | 11/09/2020, 13:08

interest rates for personal loans personal loans for people with bad credit even financial personal loans.
free online casino slots play casino card game online online casino real money paypal.

mis WD YxhApys

SidneySpaSt | 11/09/2020, 14:29

discover personal loans customer service banks that do personal loans personal loans credit union.
online casino free play no deposit usa how to play online casino games top best online casino.

KlS iL ampNPJW

Richardjef | 11/09/2020, 15:21

personal loans guaranteed instant approval bad credit rates for personal loans personal loans az.
online casino free spins no deposit usa online casino no deposit bonus usa real money online casino no deposit.

Aox rf NYmwsIz

Richardjef | 11/09/2020, 15:55

personal loans fair credit personal loans florida discover personal loans rates.
uk casino games online play online casino games now online casino real money ny free no deposit bonus online mobile casino.

SHp xH lEYbDer

Richardjef | 11/09/2020, 17:05

discover card personal loans bad credit personal loans jg wentworth personal loans.
online casino games for real money for free online casino no deposit bonus roulette no deposit online casino.

VWe oP CqkBBMi

SidneySpaSt | 11/09/2020, 17:15

personal loans for 630 credit score quick personal loans same day keybank personal loans.
free online casino games real money no deposit online casino slots no deposit bonus no deposit bonuses online casino.

jhg yC CaxZugY

SidneySpaSt | 11/09/2020, 17:47

barclay personal loans long term personal loans best unsecured personal loans.
online casino promotions no deposit top best online casino online casino australia no deposit bonus.

OQW Tr ZddqJAJ

SidneySpaSt | 11/09/2020, 18:18

quicken loans personal loans best personal loans guaranteed personal loans $5000.
mobile online casino no deposit bonus online casino real money no deposit usa no deposit online casino usa.

INm ZP AZvSDKz

Jasoncop | 11/09/2020, 18:54

best personal loans for poor credit personalloans02.com wellsfargo personal loans.
best payouts online casino https://www.onlinecasinonodeposit002.com slots online free casino.

whE LA rBqyPOW

Jasoncop | 11/09/2020, 20:33

personal loans interest rates personalloans02.com best bank for personal loans.
online casino free spin no deposit www.onlinecasinonodeposit002.com online casino canada real money.

ITz eV WClsygX

Jasoncop | 11/09/2020, 21:35

goldman sachs personal loans https://www.personalloans02.com peer to peer personal loans.
play casino games online www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino no deposit.

bpC DD TZTtZfN

DanielInoto | 11/09/2020, 22:02

personal loans for bad credit online https://personalloans02.com chase personal loans rates.
online casino uk free bonus no deposit https://onlinecasinonodeposit002.com free online casino slots.

CCo En rrxTXqI

Jasoncop | 11/09/2020, 23:10

personal loans for bad credit in michigan www.personalloans02.com personal loans with no proof of income.
las vegas casino games free online https://onlinecasinonodeposit002.com casino online no deposit.

zXb VH vfQRoRb

Jasoncop | 11/09/2020, 23:43

personal loans with low interest personalloans02.com personal loans best rates.
free casino slots online https://www.onlinecasinonodeposit002.com online no deposit casino bonus codes.

mgX IR fzGkRvT

Jasoncop | 12/09/2020, 00:12

personal loans wells fargo https://personalloans02.com cheap personal loans.
online casino offers no deposit onlinecasinonodeposit002.com online casino canada real money.

Flu Nx LOIaqkR

DanielInoto | 12/09/2020, 00:39

goldman sachs personal loans personalloans02.com personal loans for low income.
online casino real money with free money to start onlinecasinonodeposit002.com free online casino win real money no deposit.

FMD kV rPKyarE

DanielInoto | 12/09/2020, 01:09

personal loans with no origination fee personalloans02.com are personal loans bad.
best online us casino https://onlinecasinonodeposit002.com casino slots free online.

MaB zy WKowCLF

Jasoncop | 12/09/2020, 02:20

personal loans credit union https://personalloans02.com bank of america personal loans rates.
how to play online casino games www.onlinecasinonodeposit002.com online casino win real money.

clW CR HbQDLUK

DanielInoto | 12/09/2020, 03:13

business auto loans without personal guarantee www.personalloans02.com discover personal loans rates.
online casino canada no deposit bonus www.onlinecasinonodeposit002.com play online casino games for money.

HfO ob TnIlZeA

Jasoncop | 12/09/2020, 03:22

even financial personal loans personalloans02.com interest rates for personal loans.
best online casino review https://www.onlinecasinonodeposit002.com online play casino.

PzU SZ RojAUfY

Jasoncop | 12/09/2020, 04:28

personal loans interest rates www.personalloans02.com guaranteed high risk personal loans fast.
online casino no deposit bonus mobile https://onlinecasinonodeposit002.com online casino with no minimum deposit.

Axn XP YCbhyUJ

DanielInoto | 12/09/2020, 04:54

personal loans for low income www.personalloans02.com goldman sachs personal loans.
online casino no deposit bonus $100 https://www.onlinecasinonodeposit002.com casino slots online play.

WAO ao YZHfjfV

Jasoncop | 12/09/2020, 05:04

personal loans while in chapter 13 https://www.personalloans02.com personal loans with co applicant.
online casino no deposit bonus uk www.onlinecasinonodeposit002.com online casino games best uk.

KNM Tx ZNISqjp

Jasoncop | 12/09/2020, 05:38

what banks offer personal loans personalloans02.com top personal loans for bad credit.
online casino free play no deposit usa https://onlinecasinonodeposit002.com online casino real money free bonus.

ObZ DP IgsAwWc

DanielInoto | 12/09/2020, 05:59

chase personal loans rates www.personalloans02.com joint personal loans.
hollywood casino free online slots https://www.onlinecasinonodeposit002.com win real money online casino for free.

JVt QJ kWcxOTt

Jasoncop | 12/09/2020, 06:43

bb&t personal loans https://www.personalloans02.com personal finance loans.
top best online casino onlinecasinonodeposit002.com online casino game real money.

HRE Ee gYxLBkq

DanielInoto | 12/09/2020, 07:35

interest on personal loans personalloans02.com veteran personal loans.
free online casino games no downloading www.onlinecasinonodeposit002.com nj online casino no deposit.

IZt wK xNykrkh

DanielInoto | 12/09/2020, 08:40

personal business loans https://personalloans02.com personal loans florida.
top best online casino onlinecasinonodeposit002.com casino royale watch online free.

OmM Hw SYrNckC

Jasoncop | 12/09/2020, 10:37

quick personal loans same day https://www.personalloans02.com discover personal loans complaints.
best online casino real money usa https://www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino bonus codes.

czX Ec ecwzTmW

DanielInoto | 12/09/2020, 14:01

bbb accredited personal loans for bad credit https://personalloans02.com no credit personal loans.
best online casino real money https://www.onlinecasinonodeposit002.com real casino games real money online.

ypn tT IKOAnXU

DanielInoto | 12/09/2020, 15:06

best rates for personal loans https://www.personalloans02.com personal online loans.
free online casino games to play now www.onlinecasinonodeposit002.com online casino offers no deposit.

uer Ym vhhdyWl

DanielInoto | 12/09/2020, 15:43

best unsecured personal loans personalloans02.com personal loans with co applicant.
vegas world play online casino games onlinecasinonodeposit002.com play casino card game online.

kqi pa wENTnYD

DanielInoto | 12/09/2020, 16:20

personal loans from banks personalloans02.com guaranteed approval personal loans.
online casino real money onlinecasinonodeposit002.com new online casino no deposit bonus codes.

qgR Ok eNKUTqz

Jasoncop | 12/09/2020, 17:19

530 credit score personal loans www.personalloans02.com discover personal loans complaints.
online casino free bonus no deposit no download https://onlinecasinonodeposit002.com no minimum deposit online casino.

jlN xH wzsnmMI

DanielInoto | 12/09/2020, 18:46

personal loans without credit check https://personalloans02.com personal car loans.
free online casino real money www.onlinecasinonodeposit002.com free casino slots online.

Ylp yi nlKgSOX

Jasoncop | 12/09/2020, 19:04

are personal loans taxable personalloans02.com suntrust personal loans.
hollywood casino online slots https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus keep winnings.

Noy aj pEGjzuI

DanielInoto | 12/09/2020, 19:20

personal student loans bad credit www.personalloans02.com banks personal loans.
best online casino websites onlinecasinonodeposit002.com online casino games no deposit bonus.

VHE pT zhZiFAu

DanielInoto | 12/09/2020, 20:32

personal bank loans www.personalloans02.com personal loans to pay off credit cards.
online casino games free https://onlinecasinonodeposit002.com hollywood casino play online.

Bhe kj DnnbgaN

DanielInoto | 12/09/2020, 21:06

personal loans guaranteed instant approval bad credit www.personalloans02.com quicken personal loans.
online casino usa no deposit bonus www.onlinecasinonodeposit002.com online casino real money free bonus.

WLV Yl MHUJgGL

Jasoncop | 12/09/2020, 23:05

does bank of america offer personal loans personalloans02.com low credit personal loans.
best online casino no deposit www.onlinecasinonodeposit002.com mobile online casino no deposit bonus.

Znc mH AyyQmfG

DanielInoto | 12/09/2020, 23:11

personal loans reddit www.personalloans02.com lightstream personal loans.
no deposit online casino games https://www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino real money.

rkt Nq RGVGgqd

DanielInoto | 12/09/2020, 23:41

upgrade personal loans reviews https://personalloans02.com citizens bank personal loans.
online casino game real money www.onlinecasinonodeposit002.com new online casino.

EFV Ix YpAhQnQ

Jasoncop | 13/09/2020, 00:10

easiest personal loans to get www.personalloans02.com personal loans no credit.
casino movie online free onlinecasinonodeposit002.com new online casino.

fLE iU FzpSWjt

Jasoncop | 13/09/2020, 00:41

which best describes a way people can use personal loans? www.personalloans02.com personal loans no credit check direct lender.
online casino no deposit bonus no download onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus keep what you win.

nTg IN wHBERDg

Jasoncop | 13/09/2020, 01:13

no credit personal loans https://personalloans02.com personal loans houston.
play san manuel online casino www.onlinecasinonodeposit002.com free casino games online to play without downloading.

ewg NI XGCelzh

DanielInoto | 13/09/2020, 01:48

personal loans best rates personalloans02.com small personal loans bad credit.
online casino canada no deposit bonus www.onlinecasinonodeposit002.com game casino free online.

iiz uw dNZGLWA

DanielInoto | 13/09/2020, 02:21

quicken personal loans https://www.personalloans02.com personal school loans.
free online casino win real money no deposit https://onlinecasinonodeposit002.com online casino games real money no deposit.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb