ГЛАС ИСТОКА (GLAS ISTOKA)

часопис за књижевност, умјетност, науку и друштвени живот

ИНТЕРВЈУ: МИЛАН НЕНАДИЋ

glasistoka | 07 Februar, 2011 23:15


 
ПЕСНИК ЈЕ САМО СРЦЕ ОПШТЕГ ОЧАЈА

            ГЛАС ИСТОКА: Господине Ненадићу, част нам је да у првом броју часописа ''Глас истока'' кренемо од Вас, када је књижевник и књижевност у питању.
Гдје је и шта је књижевник данас?
             НЕНАДИЋ: Где би књижевник био осим у својој кожи, у свом времену и у својој бескрајној самоћи. Он је помешан с речима, окружен зидовима, растрзан, немиран и, нажалост, немоћан. А на другој страни, он своје име из часне намере али и егоизма, урезује у челичне зидове века. Онда се не чудим што се увек говорило кад писац умре – куд баш данас, зашто није бар један дан раније. Али, несрећа песничког стварања припада појединцу као што радост читања припада читаоцима. Ма колико да манипулише прошлошћу или прониче у будућност, песник је само срце општег очаја, он је садашњост и непоткупљив барометар терора отуђене свемоћи. Уз све бескрајне могућности језика, он ипак не може да надрасте машту тираније, заправо оних који је оличавају. У том судару има и песничког лукавства или кетманства: да се некако речју, стихом, духом заскочи последњи час, у крајњој инстанци – тренутак смрти, да се избегне извесност, надмудри неумитност суђеног краја.
           ГЛАС ИСТОКА: Пјесници, макар никоме не требали, носе један велики свијетлећи упитник који тражи одговор шта смо, ко смо и куда идемо…?
              НЕНАДИЋ: Ко смо, шта смо, куда идемо – то су питања која су упућена сваком уметнику, песнику у првом реду. Нека оптужују песнике колико год хоће, али је белодано да је управо песник „шиљак жртвован у маси“ или онај врх на који несрећа слета. А речи, сам језик је песниково једино оружје. Имате безброј примера. Само се мајсторима речи могло догодити да им буде суђено и да буду осуђени зато што су ухваћени у истини, као што имате безброј ослобађајућих пресуда за оне који су ухваћени у лажи, лоповлуку и издаји. Помињем само случај Ђуре Јакшића, Петра Кочића, у новије време Ђуре Дамјановића или Гојка Ђога. С пером у руци стекли су себи „у роду глас“, али су били на удару оних који су имали узде власти у рукама. Није ли несрећни Јакшић, при крају, и сам јекнуо: „Доста је славе! Веран је био народу свом.“
 
           ГЛАС ИСТОКА: Треба ли вјеровати пјесницима ''као јединим лажљивцима који говоре истину''?
          НЕНАДИЋ: Ово што ћу рећи наслања се на претходно размишљања о тим светионицима људског духа који су ухваћени у истини. Наиме, нема потреснијег и тачнијег мишљења о Петру Кочићу од оног које је записао Иво Андрић: „Петар Кочић ће остати као пример писца који је на најкраћи, најјаснији и најбољи могући начин успео да саопшти оно што је имао да каже људима свога  језика.“ А мени из главе не излази једна сцена из Кочићевог дела када некакав аустријски ћата једног Кочићевог јунака, Крајишника, уверава у љубав светле царевине за Србе у Босни, а овај у то не верује, па кад га исти Аустријанац пита по чему он то зна да их Аустрија не воли, он му, стављајући руку на срце, каже: „Знам ја 'вамо по нечему.“ У том контексту, помињем и сведочење Добрице Ћосића када се са Ивом Андрићем враћао из Сарајева у Београд седамтесетих година. Тек кад су прешли Дрину, Андрић је, из дугог ћутања, рекао како се реализује Калајев сан о Босни и додао: „Дабогда моја нога више никада у Босну не крочила.“ Људи који виде даље, они осећају дубље и пате до у дно свога бића. Да ли им треба веровати? Народ им верује и народ зна, али политичари, ако и знају, држе се онога што се брсти.
     ГЛАС ИСТОКА: Али, што би рекао Бранко Миљковић, ''како у дебело ухо забости нежну реч''?
         НЕНАДИЋ: Многи су то знали и пре Миљковића. Знао је то и Мајаковски док је певао о конференцијашима. Погледајте парламент било које савремене демократске државе, поготово парламенте такозваних транзиционих држава, да наш српски парламент не помињемо. Што би рекао превејани и свим бојама намазани Никола Пашић: „Закони су за противници.“ У те картушине се може умотати свакојака подлост и лоповлук и, када прође кроз скупштинске клупе, добија право јавности. Тај перпетуум мобиле је свемоћан, то је хохштаплерска вожња у леру, то је поховање јаја на око.
     ГЛАС ИСТОКА: Задојени националном романтиком, и суровом збиљом, пјесници су се подијелили, умножили до бесмисла…?
           НЕНАДИЋ: Сурова или окрутна збиља увек је постојала. У нашем српском случају, ми друге стварности и немамо. Некада су се књижевни теоретичари и историчари, вођени најбољим намерама, заносили писањем књига и справљањем антологија о српској предратној, ратној и послератној поезији. А шта показују векови на Балкану? Историја лепо каже – тога нема. У нашој поезији постоје само песници, ја ту  не видим ни предратних, ни ратних ни послератних. Све су то међуратни песници. А то што помињете подељености и намноженост до бесмисла, последица је нечег другог. Наиме, манипулације. Најлакше је од Друштва књижевника направити неколика друштванца. У слуђеној води, лакше се лови и лакше тиранише, ту је најсрећнија штука и сваки други предатор. Однос наше владајуће елите према ствараоцима је као мој однос према новчаници од сто евра. Јесам ли је уситнио, ја је кући не доносим. Да донесем и више, то није она новчаница која ми је поверена. Срби се поносе својим дародавцима и задужбинарима из прошлости. Ови данас су једноставно задужинари. Народ им поверио државне печате, а они право пут под ноге по зајам по белом свету. Зна се од кога, само да би лакше пливали у својој незајажљивости и спискали и ово што је остало. Може им се.
        ГЛАС ИСТОКА: Поезија данас, да би скренула пажњу на себе, нема медија, јер је тај простор заузео интернет. Је ли на тај начин чуло милости атрофирало, а дух интиме сувишан?
           НЕНАДИЋ: Да речем нешто о тој умножености и презасићености до бесмисла, али да не дирам у интернет и тријумф техничке интелигенције. По мом разумевању ствари, проблем је на другом месту. А то је потирање индивидуалности, брисање разлика, губљење идентитета. Бивао сам на међународним скуповима где су неки преводиоци на енглески, немачки, шпански, руски или било који језик тврдили да им је за превођење стотинак песама неког песника довољно месец дана. Шта то значи? То не значи да песника нема. Али значи да су од Вашингтона до Токија налик један другоме као јаје јајету. Опет, не верујем у глобализам и мултикултуралност. Ако је могуће превести речи, није могуће превести идентитет. То тврдим и из личног искуства. Поготово у поезији, дословност не значи ништа. Зашто? Поезија је од језика, језик је стожер идентитета. Ако и преведете све речи једне песме, нисте превели ону тишину између речи по којима једна песма сведочи о бићу једног национа. Када сам у мој српски језик ухватио песму „Молитва једног Дачанина“, коју је написао Михаи Еминеску, било ми је жао што песник није жив, а ја толико богат да је купим. Уосталом, Емил Сиоран је за ту песму рекао да је највећа родољубива песма на румунском језику. А морам да додам и ово: Михаи Еминеску је ту песму испевао у даху, а мени је требало море мастила и небо хартије да је посрбим. Шта онда мислити о савременој светској поезији? Ако за њу мање времена треба преводиоцу него ствараоцу. Или, шта рећи о човеку који је превео Хегелову „Естетику“ за три године и каже самоуверено да зна Хегела, а уопште се не досећа колико је деценија провео Хегел пишући ту исту „Естетику“. И није ту реч о атрофији милости, колико о казни која је пала на глобално село: ко има јаја, чекић и орахе – тај туца. Спас, иронично, долази управо од највећег тиранина, а то је технологија. Умреће, стопиће се многи народи, али њихови језици неће умрети, биће чиповани и похрањени за памћење. Роб којем је има господин Робот читаће наглас будућем господину Робовласнику. Баш као што је роб филозоф у Хелади својим духом и знањем хранио власника или у Риму мецену тиранина. Чињеница је да само душа човекова неће моћи да буде похрањена, мада се поставља питање сигурности и најскривеније људске мисли. 
           ГЛАС ИСТОКА: Али, без обзира на све, поезија потиче будност у човјеку: она је била и постала будница, зарудак онога што ће се десити?
          НЕНАДИЋ: Поезија није дала и неће дати да се угаси ватра на огњишту. Из искуства знам да у најпресуднијем тренутку нешто значи песничка реч. Ако ни због чега другог, значи због тога што се увек због речи могла изгубити глава. Због песничке речи. Да, због ње. Само подсећам на Андрићеву опомену да би наши и сви отуђени властодржци, углавном тирани а вазали, упаковани у листер одела демократије, требало да пажљивије читају песничке опомене савременика, тако би најлакше схватили шта им мисли народ и шта им је чинити.
       ГЛАС ИСТОКА: Ви сте сав живот посветили писању. Када би се поново родили, да ли бисте одабрали исто?
          НЕНАДИЋ: Из свог садашњег положаја, лако ми је рећи – одабрао бих исто. Али, колико је било ноћи пуних сумње, двоумица, стоумица. Могуће је да сам рано одабрао нерад, неодговорност, небригу, непоштовање ауторитета, а све време чупао косу и сиктао над неколико речи које неће да се сврстају у стих какав желим. Нисам вриштао, али сам се хватао за главу, безнадежно. Неће, па неће. Не иде, мајко моја. А онда се сећао Вука – не да се, ама ће се дати. У том су пролазили сати и године, читао сам књиге, испијао чаше, и певао, заправо јаукао.
ГЛАС ИСТОКА: Рат је био велика варка. Народу је донио свето сиромаштво и украдену будућност, а другима фабрике, хотеле, раскош…? Сви осим Срба су добили државу…?
           НЕНАДИЋ: Неком рат, а некоме брат. Шта је рат био осим пљачка и отимачина. То је у људском гену. Ген зла, или гени смрти, или ликантропија. Или, како за Балкан примећује Андрић – на малом простору живе народи који се мрзе. А толико је крви проливено да се чини да ти народи и не знају ништа друго него да једни другима смишљају и наносе зло. Испод танке скраме љубави, леже слојеви ендемске мржње. То је карактер и последњег рата на овим просторима. Није тешко бити пророк у нашој крвавој сутјесци. Ако је Мирча Елијаде могао да каже да се на његову генерацију попишао прошли век, Срби имају право да је прошли век за њих био век крволок. Кад почне да се смирује крвави талас, логично је да на њему пливају окрвављена говна и балвани, који, чим изађу на обалу и отресу са себе фекалије, почну да стављају златне навлаке на зубе кољаче, да деле невине осмехе, да говоре о поштењу и преузимају полуге власти. А никад другачије није ни било. То што Срби нису добили државу и није њихова кривица и грех. Наша историја је историја поносног народа. У оба светска рата нисмо окаљали образ, ни остали без части. То неким силницима није одговарало. Требало нас је вратити назад, сврстати међу фашисте и одржати нам лекцију. Своју државу су добили сви они који су имали батаљоне послане раме уз раме с Хитлером да ломе кичму Совјетској Русији. НАТО пакт је бомбардовао Србију, привео је познанију права да би славодобитно могао да шири руке у загрљај, пошто нам је ампутирао толике крајине и Косово. Само ми једно није јасно: да је неко силовао моју ћерку, а онда тај неко закуцао на врата да јој изјави љубав и понуди брак – какав бих отац био ако бих и ја раширио руке у загрљај. Колико знам, у свим друштвима – силовање је злочин. Али, злочинци су знали за наше „лако ћемо“ јер брзо заборављамо. То је знала и Мадлен Олбрајт. Чудна је игра започета на Балкану, Европа је дигла руке од себе. Престарела девојка се силом угурала у фармерице, али шта ће бити кад почне да  пуца по шавовима и почне из њих да цури оцвало месо. Не зна нико. Осим неколико врсних светских интелектуалаца који су били на нашој спрској страни, ја овде подсећам на изјаву Жака Ширака који је окарактерисао Србе као људе без правде и права или Џоа Бајдена који је десет година пре него што је дочекан у Београду на путу за своју државу Косово, изјавио да Србију и Србе треба сместити у логор, и то онај нацистичког типа. У набрајању бисмо далеко отишли, па ћемо и да престанемо. Само бих да додам да сам човек само по томе што не заборављам, али нисам Бог да бих могао да опростим. 
ГЛАС ИСТОКА: Босна, као Ваша биша држава је постала земља из које су отишли многи прогресивни људи, а само ријетки су остали. Да ли претпостављате како се они осјећају…?
           НЕНАДИЋ: Да, давно сам отишао из Босне. Да се разумемо, ја сам Србин из Босне. У Србију верујем, као што Србија верује у Русију. Међутим, Босна је прошла у мени, бар она моја Босна, Крајина коју волим и коју никада не сумњам. Не верујем да је моја љубав за Босну другачија или мања од љубави оних који су тамо остали. Мој осећај за Босну је као и њихов, уз напомену да је одстојање прочистило нека осећања. И сам Ћопић је рекао да се неке ствари јаче осећају и боље виде са одстојања.
         ГЛАС ИСТОКА: Поезија је немоћна да промијени свијет, али она му даје опстојеће, унутрашње димензије…?
            НЕНАДИЋ: Да се разумемо: мене је живот изврсним чудима научио. Рано сам, још у Сарајеву пре четрдесет година, прозрео и презрео неке игре, да речем политичке игре, намештања и калкулације. Тада сам и сазнао за Черчилово схватање политике и политичара. Он је рекао да је политика округла соба и да њом може да се бави неко ко уме у тој соби да прихвати у ћошак. Схватио сам да то није за мене. Имате, и међу ствараоцима, различите личности па самим тим и различите односе према политици и политичарима. Два су посве супротна става у случају Набокова и Орвела. Док је Набоков децидирано одбио сваки помен политике и њеног мешања у његове књижевне послове, јер га политика уопште не занима, дотле је Орвел тврдио да је све написао имајући политику и политичаре на уму. Између та два опречна става може да стане све оно што људска јединка ради, па и писац. Једино што бих могао да додам јесте да су две покретачке снаге неминовне. А функционишу као једна. То је хлеб и слобода. Увек делају као једно. Нема успешне политике без хлеба и слободе. И наши властодршци би то морали да знају. Народ је чудна река, и морали би да предвиде кад ће се излити из корита. Данас, у Србији, на власти је чудна коалициона братија. Њима није циљ добробит народа, него гола власт. Још се није десило да је изашла на добро она владајућа гарнитура којој није потребан народ осим да га кињи и дере до голе коже. Шта народ има од речи политичара који каже да је „покренуо иницијативу“. Боље би му било да је оставио људе на послу и покренуо производну траку. По свим правилима, и људским и божанским, ако не функционишу судство, здравство, школство, војска, полиција само по себи се намеће питање постојања такве државе. Одох предалеко. Али, то су само моја некаква бунцања на јави и некакве слутње, „а слутити још једино знам“ – Дис. Уосталом, не бих ја могао да будем икебана у излогу некакве политичке странке, нити сам икад осећао живу жељу да некаквом незајажљивом и жедном власти дувам у једра.
ГЛАС ИСТОКА: Већина данашњих писаца пише само оно што политичари мисле, а ријетки су они који су потпуно незаинтересовани за политику. Ви спадате у ову другу врсту. Слажете ли се да је исправна политика живљења не бити у политици?
         НЕНАДИЋ: Добра је синтагма – оставштина за будућност. Човек се самим својим животом, чињењем или нечињењем, пројектује у будућност. Само постојање је улог у нешто што ће доћи. Томе нас учи и Свето Писмо, жањеш што си посејао. Ја за ово наше стање имам формулу сличну Нероновој: видим шта је добро и то одобравам, али нам иза овога што чинимо сада, следује још горе.
        ГЛАС ИСТОКА: Нестало је великих издавача. Писци се јављају као извори пишталице, послије великих киша. Институција рецензије не постоји. Могу ли писци, при тим и таквим односима, очекивати националне пензије?
         НЕНАДИЋ: То са издавачима и књижарима, то са институцијом рецензије, одувек је било чудно врзино коло. Ја сам имао срећу да су ми књиге излазиле код значајних издавача. Ма какви да су, издавачи ће увек постојати. А рецензената ће бити још више, поготово апологета. Феномен националне пензије за уметнике нису измислили уметници. Они су путници на своју одговорност. Та симболична награда опет долази из скутова политике као врста лилихипа којим се ућуткује незадовољно дете. И то што се уметницима даје, само је зрнце у односу на дарове самих стваралаца. Ко се данас још сећа имена партијског секретара Савеза књижевника Југославије у години кад је Иво Андрић добио Нобелову награду!
  ГЛАС ИСТОКА: Који је Ваш свијетлећи упитник на који тражите одговор?
  НЕНАДИЋ: То су ускличник и упитник, један до другога. Дакле – знак чуђења.
                                                                                                        
                                                                                                  Недељко Жугић


    О ПИСЦУ

      Милан Ненадић је рођен 30. септембра 1947. године у Грковцима, код (Босанског) Грахова. Студирао је југословенске књижевности и савремени српскохрватски језик на Филозофском факултету у Сарајеву. Од 1974. године је у Београду, од 1984. у Зрењанину, а од 1998. у Новом Саду. Осим поезије пише књижевну критику, есеје и преводи.
     Објавио је књиге песама: ''Стефанос'', ''Нови Стефанос'', ''Општи одар'', ''Усамљена историја'', ''Осветна маска'', ''Песме'', ''Књига четвоприце'', ''Општи одар и друге песме'', ''Вриснула је мајка'' (песме са Илеаном Урсу), ''Почињем да бирам'', ''Изабране песме'' (избор и предговор Никола Кољевић), ''Дрхтање у води'', ''Венац за Гаврила'', ''Уточиште'', ''Венац за Гаврила (библиофилско издање), ''Угрушак'', ''Општи одар и нове песме'', ''Суви печат'', ''Ноћна слика'', ''Дивљи Бог Балкана''.
      Добитник је Печата вароши сремскокарловачке, ''Дучићеве награде'', награде Удружења Књижевника Србије, ''Милан Ракић'', почасне награде БИГЗ-а,  награде Универзитетске ријечи за књигу године,  ''Змајеве награде'', ''Кочићевог пера'', награде ''Бранко Ћопић'', Српске академије наука и умјетности за препев поезије Михаја Еминескуа на српски, годишње награде Савеза књижевника, награде ''Лаза Костић'', ''Кондира Косовске девојке'', ''Милице Стојадиновић Српкиње'', ''Видовданских пјесничких сусрета'' и повеље ''Пјесник свједок времена''.
Живи у Новом Саду.            

УСКОЧКА ПЕСМА
 
Све чешће сте у мојим ранама
Крајишници – о, ваша страхота!
Мене носи божанска помама,
Зла судбина вашега живота.

У детињству нисам много знао,
А немир је био много већи – 
Несвесно сам на вас подсећао
И хтео се баш тога одрећи.

Сад зрачите као драге гатке,
Као вино и хлеб свакодневни,
Ваше муке – о, како су слатке,
Како светле и пристају мени.

Прве речи које изговарам
Саздане су од вашега лика.
Ја не градим, ја звучно разарам,
Ја сам ропац после вашег крика.

Вас ће бити и над мојим гробом,
Вас ће бити кад ми звезде зађу,
Кад, напокон, расчистим са собом – 
По вама ће моћи да ме нађу.


ПОЛА КАПИ РОСЕ
 
На ивици жутој зеленога листа,
Пола капи росе сувим златом блиста.

У  то пола капи све је живо стало,
У њој јасно видим и мог бића мало

Кроз пола драгуља којег сјај одаје,
Пратим моје снажне, складне завеслаје

Што за ток не маре, као ни за реку,
И што, уз матицу, моћну воду секу...

Расањен се тргнем, прожежен до бола,
Што кап није цела, што је капи пола,

Што због тежег дела, виши закон склада!,
Цела кап, са листа, почиње да пада.
                                         Нови Сад 2002.

РЕДНА ЧАША
-  Александру Секулићу - 
I
Ја сам уклет витез Итала Калвина
Којем пустом земљом лута половина
Жељна да се нађе с другом половином
Без наде да икад постане целином.
Док пенуша душа – оно зрно части,
Пуна митског сјаја, прве искре страсти –
Дотле моје срце, дивљи део мене,
Не зна шта са собом, где би да се дене:
У сам вулкан сунца, у мртву лаву раке,
У вечиту поноћ уз космичке зраке,
У пепео земље или флуид творца,
У мајчину сузу, у кажипрст оца –
Или да, предвојен, пред распећем стојим
Захвалан што такав, уопште, постојим
Чудећи се шта сам, ко сам, где сам био,
Уз вапај – што си ме, оче, оставио.
II
Од чаше кукуте у руци Сократа
Или редне чаше иза рајских врата
Која је колала гетсиманском баштом
Да је и син Бога, збуњен људском драмом,
Преклињао да га мимиође пламом –
Та чаша се не да поредити с маштом
Која је сасута у два моја крста
-  А њима припада тужна српска врста -
Тек, није ми тежак крст који ме чека
Ни овај на мени који, за свог века,
Носим као казну, ко зна, као срећу
Од које побећи не могу и нећу.
Само да не вапим путем до Голготе:
Што си тако саздан бесмртни животе
Препун чуда шта сам, ко сам, где сам био
Уз вапај – што си ме, оче, оставио.
                                                     Нови Сад, 2009.


СРПСКА НЕЈАЧ
 
Сине милог Бога
Био си пред хајком –
Шта ти вреди живот
Мерен сребрњаком;

Да је ову нејач
Којој млечњак ниче
Некако извући
Из данашње приче;

Завири у прошлост
(питај видовњака!),
Тешко ће стасати
До зуба умњака

Камоли до свадбе,
До заносних мома,
До нове колевке
И до новог дома;

Нас добре комшије,
Нас рођена браћа
(уграби ли згоду!)
Сложно гурну под лед,
Отисну низ воду.

                      Нови Сад, о Божићу 2005.

Komentari

UDr eQ bQAHSKD

DanielInoto | 13/09/2020, 02:51

how do personal loans work https://personalloans02.com personal school loans.
online casino usa free money www.onlinecasinonodeposit002.com live online casino real money.

PYD Tt PjuwPRz

DanielInoto | 13/09/2020, 03:57

lightstream personal loans personalloans02.com personal loans reddit.
free online casino games for fun https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus free spins.

FTJ Ab BxQBFnt

Jasoncop | 13/09/2020, 03:59

small personal loans with bad credit https://personalloans02.com discover personal loans phone number.
online play casino onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus uk.

NKW Eq EZcSUNI

DanielInoto | 13/09/2020, 04:32

dcu personal loans www.personalloans02.com student personal loans.
no minimum deposit casino online onlinecasinonodeposit002.com real casino slots online real money.

hCQ AR BjMvaTq

DanielInoto | 13/09/2020, 05:41

personal loans no credit check online https://personalloans02.com upstart personal loans review.
free online casino games canada https://onlinecasinonodeposit002.com online casino free play.

oLO ML shsoIuB

Jasoncop | 13/09/2020, 06:52

interest rates on personal loans personalloans02.com personal loans without credit check.
online casino free spins no deposit usa https://www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino no deposit.

sHj kT VfwCWDq

DanielInoto | 13/09/2020, 07:25

secured personal loans https://personalloans02.com personal loans for college students.
play san manuel online casino https://www.onlinecasinonodeposit002.com 10 best casino online.

rjx Fk GqvvLsZ

Jasoncop | 13/09/2020, 07:28

rates for personal loans https://personalloans02.com becu personal loans.
best usa online casino no deposit bonus https://onlinecasinonodeposit002.com free online casino slot games.

cLN Mm eDnBEIi

DanielInoto | 13/09/2020, 08:40

instant personal loans https://www.personalloans02.com loans personal.
online casino no deposit bonus codes usa onlinecasinonodeposit002.com hollywood casino free online slots.

uNf eZ MJmGqzi

Jasoncop | 13/09/2020, 08:43

personal loans for students www.personalloans02.com personal loans without credit check.
free online casino games real money no deposit www.onlinecasinonodeposit002.com online casino bonuses no deposit.

KKS xM BylzKgb

DanielInoto | 13/09/2020, 09:14

even financial personal loans www.personalloans02.com monevo personal loans.
online casino free play onlinecasinonodeposit002.com jackpot party casino game online for free.

eBQ fZ RUeBHAt

Jasoncop | 13/09/2020, 09:53

current interest rates for personal loans https://personalloans02.com barclay personal loans.
best online casino review www.onlinecasinonodeposit002.com free no deposit bonus online mobile casino.

CMh qI cYfoRpG

DanielInoto | 13/09/2020, 10:53

small personal loans near me www.personalloans02.com do bank of america do personal loans.
casino games online https://onlinecasinonodeposit002.com online no deposit casino bonus codes.

JFV Yo goQgxAQ

Jasoncop | 13/09/2020, 11:34

low apr personal loans personalloans02.com lowest interest rate personal loans.
online casino no deposit bonus codes https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino play.

SIZ LZ wuvNsNF

Jasoncop | 13/09/2020, 12:08

how do personal loans work https://personalloans02.com instant personal loans.
best online casino promotions https://www.onlinecasinonodeposit002.com free online casino games for fun.

xOO iB vXjlNsy

DanielInoto | 13/09/2020, 13:31

penfed personal loans personalloans02.com large personal loans.
usa online casino no deposit bonus codes onlinecasinonodeposit002.com real vegas online casino no deposit bonus codes.

IAK lF fhpmJuA

DanielInoto | 13/09/2020, 14:05

wellsfargo personal loans https://personalloans02.com marcus personal loans reviews.
free online casino games real money no deposit onlinecasinonodeposit002.com best payout online casino.

FjG bW UySQduk

DanielInoto | 13/09/2020, 17:23

upstart personal loans review https://www.personalloans02.com pros and cons of personal loans to pay off credit card debt.
casino online free bonus no deposit https://onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus usa.

VRt Rm CAtMbkA

Jasoncop | 13/09/2020, 17:48

government personal loans https://personalloans02.com best small personal loans.
online casino no deposit bonus keep winnings https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus code.

yPF ye JYZDQhf

Jasoncop | 13/09/2020, 18:25

suntrust personal loans personalloans02.com quick personal loans same day.
play real casino games online onlinecasinonodeposit002.com online casino free play no deposit usa.

sfO Yt zUShFdU

DanielInoto | 13/09/2020, 21:47

personal loans for people on disability benefits www.personalloans02.com discover personal loans/apply.
online casino free play onlinecasinonodeposit002.com online casino play for fun.

vci Pc hBTIauJ

DanielInoto | 13/09/2020, 22:18

best unsecured personal loans https://personalloans02.com personal loans best rates.
play free online casino games www.onlinecasinonodeposit002.com online casino uk no deposit.

hvm XW OSMeEKO

Jasoncop | 13/09/2020, 22:50

cloud based personal loans www.personalloans02.com personal online loans.
best online casino no deposit bonus codes https://www.onlinecasinonodeposit002.com play real casino slots online.

Ddg aj KbgmsEA

DanielInoto | 14/09/2020, 00:22

synchrony bank personal loans https://personalloans02.com personal loans for people on disability benefits.
nj online casino no deposit onlinecasinonodeposit002.com new online casino no deposit bonus.

ooN Sg PJkIwED

Jasoncop | 14/09/2020, 00:27

student personal loans https://personalloans02.com personal loans fair credit.
best usa online casino no deposit bonus https://onlinecasinonodeposit002.com play casino games online for real money.

sdi Tb FQeVTkN

Jasoncop | 14/09/2020, 01:02

easiest personal loans to get personalloans02.com student personal loans.
free online casino no deposit bonus codes onlinecasinonodeposit002.com play free online casino games.

aZi Wz lNCmPVE

DanielInoto | 14/09/2020, 01:59

quick personal loans same day personalloans02.com personal loans for credit score under 550.
casino usa online no deposit https://www.onlinecasinonodeposit002.com casino online no deposit.

qfq BY lIumcdE

Jasoncop | 14/09/2020, 02:07

no income verification personal loans https://www.personalloans02.com interest free personal loans.
online casino with free signup bonus real money usa www.onlinecasinonodeposit002.com online casino usa free money.

mNC ZL pkXuzJK

DanielInoto | 14/09/2020, 04:14

loanmart personal loans personalloans02.com personal loans guaranteed instant approval bad credit.
online casino no deposit bonus codes usa onlinecasinonodeposit002.com online casino games no deposit bonus.

pqD Bf LtCarzF

Jasoncop | 14/09/2020, 04:58

personal loans for good credit www.personalloans02.com goldman sachs personal loans.
no deposit online casino bonus codes https://onlinecasinonodeposit002.com real money casino online.

bqq Ku eMuRtzT

Jasoncop | 14/09/2020, 05:33

personal loans cosigner https://personalloans02.com personal loans with soft credit check.
best online casino real money https://onlinecasinonodeposit002.com play casino games free online.

pFf Lu CEswmLn

DanielInoto | 14/09/2020, 05:59

quicken loans personal loan https://www.personalloans02.com huntington bank personal loans.
real money online casino usa https://www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino payouts.

pWW Ng ySzIRtc

Jasoncop | 14/09/2020, 06:07

guaranteed high risk personal loans fast personalloans02.com does bank of america do personal loans.
online casino real money free spins https://www.onlinecasinonodeposit002.com las vegas casino online no deposit bonus codes.

oQc EH XhUWxuV

DanielInoto | 14/09/2020, 06:32

backed personal loans personalloans02.com business auto loans without personal guarantee.
online casino slots https://onlinecasinonodeposit002.com casino games online.

UtP pd TRBIttr

DanielInoto | 14/09/2020, 07:05

discover personal loans review https://personalloans02.com zero interest personal loans.
online casino games real money https://www.onlinecasinonodeposit002.com play online casino no deposit bonus.

mcH BV HuTydrg

DanielInoto | 14/09/2020, 07:40

ally bank personal loans personalloans02.com personal loans from banks.
online casino bonus no deposit required www.onlinecasinonodeposit002.com online casino free bonus no deposit.

Vhs KA XhrOGOR

DanielInoto | 14/09/2020, 08:12

personal student loans bad credit www.personalloans02.com loans personal.
online casino usa free money www.onlinecasinonodeposit002.com real vegas online casino no deposit bonus codes.

yAX If WIrujRN

Jasoncop | 14/09/2020, 08:26

emergency personal loans bad credit personalloans02.com santander personal loans.
casino slots online play onlinecasinonodeposit002.com play free online casino games.

kNR Be cgPQdoB

DanielInoto | 14/09/2020, 09:54

personal loans for people on disability benefits personalloans02.com small personal loans for bad credit.
casino slots free online www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino for roulette.

QJy Ob AnCqRWz

Jasoncop | 14/09/2020, 10:08

personal loans for no credit www.personalloans02.com personal student loans bad credit.
play online casino games for money https://onlinecasinonodeposit002.com play casino online real money.

bun Tw AUduxHb

Jasoncop | 14/09/2020, 10:41

bb&t personal loans https://personalloans02.com affirm personal loans.
online casino real money https://www.onlinecasinonodeposit002.com free online casino real money.

OLi Ux fiiCzki

DanielInoto | 14/09/2020, 11:01

state farm personal loans www.personalloans02.com bank of america personal loans rates.
online casino play casino games onlinecasinonodeposit002.com play casino slots online for real money.

pFa uE JpQgDDO

DanielInoto | 14/09/2020, 12:41

do personal loans count as income personalloans02.com do personal loans hurt your credit.
online casino with no deposit https://onlinecasinonodeposit002.com online casino real money no download.

TfG yB TfdKYtt

DanielInoto | 14/09/2020, 13:16

small personal loans online https://www.personalloans02.com suntrust personal loans.
casino games free play online https://www.onlinecasinonodeposit002.com online play casino roulette game.

pkI SJ GBXrtXl

Stephenkew | 14/09/2020, 16:11

which best describes a way people can use personal loans? https://www.personalloans02.com personal loans guaranteed instant approval bad credit.
usa online casino no deposit bonus onlinecasinonodeposit002.com online no deposit casino usa.

FCV Di fsQVKQa

GilbertWak | 14/09/2020, 17:07

personal loans for credit card debt personalloans02.com loandepot personal loans.
play casino slots for free online www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit required.

lxM di YHSBYcj

GilbertWak | 14/09/2020, 17:44

personal loans after bankruptcy www.personalloans02.com discover personal loans contact.
online casino real money no download www.onlinecasinonodeposit002.com online casino offers no deposit.

OGn FO aJtaMZx

Stephenkew | 14/09/2020, 20:45

do bank of america do personal loans https://www.personalloans02.com best companies for personal loans.
real vegas online casino no deposit bonus codes https://www.onlinecasinonodeposit002.com play casino games for real money online.

iiU Ww tUikdri

Stephenkew | 14/09/2020, 21:16

does wells fargo give personal loans https://personalloans02.com personal loans from banks.
no deposit bonuses online casino onlinecasinonodeposit002.com san manuel casino play online.

vNF QC iUcZqae

GilbertWak | 14/09/2020, 21:41

are personal loans bad https://www.personalloans02.com what banks offer personal loans.
online casino free onlinecasinonodeposit002.com free casino online games.

vpc af DmPIqzL

GilbertWak | 14/09/2020, 22:14

pre approved personal loans bad credit www.personalloans02.com credit union personal loans bad credit.
uk casino games online play online casino games now https://onlinecasinonodeposit002.com online casino games that pay real money.

AjF JZ TweNzVb

Stephenkew | 14/09/2020, 23:27

cheap personal loans www.personalloans02.com personal loans with co applicant.
best online casino games onlinecasinonodeposit002.com best online casino bonuses in the uk.

oiv rk HtQzNas

GilbertWak | 15/09/2020, 00:31

subprime personal loans personalloans02.com does usaa give personal loans with bad credit.
online casino free www.onlinecasinonodeposit002.com online casino free spin no deposit.

KLm gk zTrNtZB

Stephenkew | 15/09/2020, 00:38

personal loans without credit check https://www.personalloans02.com personal bank loans.
best free casino games online onlinecasinonodeposit002.com online casino free bet no deposit.

LCR yu qcpFIpQ

GilbertWak | 15/09/2020, 01:06

cheap personal loans www.personalloans02.com regions personal loans.
real online casino onlinecasinonodeposit002.com online casino reviews 1 site for best online casinos.

anC mH HdqpHpR

Stephenkew | 15/09/2020, 01:11

current interest rates for personal loans https://www.personalloans02.com no credit personal loans.
best online casino 2020 https://www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino no deposit bonus codes.

axA oM vSbfFVy

GilbertWak | 15/09/2020, 01:39

small personal loans no credit www.personalloans02.com interest rates for personal loans.
hollywood casino free online slots https://onlinecasinonodeposit002.com play casino games online for.

EuY PR qPfoETg

Stephenkew | 15/09/2020, 02:18

no fee personal loans https://personalloans02.com personal loans to pay off debt.
how to play online casino games https://onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit welcome bonus.

uvN EW tLXsAfN

GilbertWak | 15/09/2020, 02:50

where to get personal loans https://personalloans02.com personal loans credit union.
best online casino usa real money https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus code.

LMz Hu YXKPwiN

Stephenkew | 15/09/2020, 02:52

quicken loans personal loans https://personalloans02.com small personal loans bad credit.
online casino real money no deposit bonus https://www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino review.

tvY Su yGVDJgL

GilbertWak | 15/09/2020, 03:24

discover personal loans/apply personalloans02.com navy federal personal loans.
casino online no deposit https://onlinecasinonodeposit002.com play casino games online for real money.

Kgb Ur PEgRnhn

Stephenkew | 15/09/2020, 03:27

synchrony bank personal loans personalloans02.com personal loans for no credit.
real money online casino games www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus mobile.

Hez ii QccsJiZ

GilbertWak | 15/09/2020, 04:01

discover personal loans contact https://personalloans02.com best personal loans rates.
play free online casino games www.onlinecasinonodeposit002.com online casino real money free bonus.

AmP Al bdnCkNT

Stephenkew | 15/09/2020, 04:41

navy federal personal loans https://personalloans02.com discover personal loans customer service.
no deposit online casino usa https://www.onlinecasinonodeposit002.com casino royale watch online free.

ZfO JC cSUVXbS

Stephenkew | 15/09/2020, 05:16

kabbage personal loans www.personalloans02.com personal loans wells fargo.
play online casino for real money https://www.onlinecasinonodeposit002.com free online casino slot machine games.

gbK UM uqfwAGH

GilbertWak | 15/09/2020, 05:50

best companies for personal loans https://personalloans02.com personal loans tucson.
casino online uk no deposit bonus www.onlinecasinonodeposit002.com real casino online for real money.

VGg WU wIPUCDz

GilbertWak | 15/09/2020, 06:26

no credit personal loans personalloans02.com personal loans from banks.
free online casino slot games https://onlinecasinonodeposit002.com real casino slots online real money.

zuA vx ZEekgfG

Stephenkew | 15/09/2020, 06:29

personal loans online bad credit https://www.personalloans02.com marcus personal loans reviews.
online casino real money no download onlinecasinonodeposit002.com online casino usa no deposit.

VPU Mk LtuwhWq

GilbertWak | 15/09/2020, 07:41

interest on personal loans personalloans02.com best unsecured personal loans.
play casino online nj https://onlinecasinonodeposit002.com online casino play.

qAC Qt eVPxlmN

Stephenkew | 15/09/2020, 07:45

personal loans florida https://www.personalloans02.com earnest personal loans.
casino slots online for real money www.onlinecasinonodeposit002.com online casino canada real money.

nDi Gq PVpmTlg

GilbertWak | 15/09/2020, 08:51

short term personal loans www.personalloans02.com lightstream personal loans.
online casino with free signup bonus real money www.onlinecasinonodeposit002.com best online casino nj.

vVz oZ zJufNMt

Stephenkew | 15/09/2020, 09:25

becu personal loans www.personalloans02.com personal loans based on income only.
online casino no deposit bonus code www.onlinecasinonodeposit002.com play online casino no deposit bonus.

lwk ro NfETgYK

GilbertWak | 15/09/2020, 10:00

best credit unions for personal loans https://www.personalloans02.com pnc bank personal loans.
online casino no deposit bonus free spins onlinecasinonodeposit002.com online casino offers no deposit.

QjP GP hDHinIz

Stephenkew | 15/09/2020, 10:00

no doc personal loans https://www.personalloans02.com discover.com/personal-loans login.
best real online casino https://www.onlinecasinonodeposit002.com free casino slots online.

WJU NZ MKGovBT

GilbertWak | 15/09/2020, 11:10

state farm personal loans personalloans02.com online small personal loans.
vegas casino online no deposit onlinecasinonodeposit002.com new online casino.

RHM qK aqrrmBL

Stephenkew | 15/09/2020, 11:10

personal micro loans personalloans02.com do personal loans affect your credit score.
online casino real money with free money to start www.onlinecasinonodeposit002.com casino online real money.

IbC WA ranwylM

GilbertWak | 15/09/2020, 11:47

bank of america loans personal https://personalloans02.com bad credit personal loans online.
play casino slots for free online www.onlinecasinonodeposit002.com online play casino.

pjZ ym epIJRzD

Stephenkew | 15/09/2020, 12:23

no credit personal loans https://www.personalloans02.com credit union personal loans bad credit.
vegas casino online no deposit bonus 2020 www.onlinecasinonodeposit002.com online casino play for fun.

QLI SF lGYJTGB

Stephenkew | 15/09/2020, 14:08

online personal loans for bad credit www.personalloans02.com personal loans for 630 credit score.
online casino free bonus no deposit required onlinecasinonodeposit002.com best online casino bonuses in the uk.

GqP GS WaXKQOY

Stephenkew | 15/09/2020, 14:43

world finance loans personal personalloans02.com bad credit personal loans guaranteed approval ny.
win real money online casino for free www.onlinecasinonodeposit002.com free online casino canada.

JAq ol vhHGVpd

Stephenkew | 15/09/2020, 15:54

bank of america loans personal personalloans02.com quick personal loans same day.
casino games online https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino free spin no deposit.

mzO XX PUVDHPu

GilbertWak | 15/09/2020, 17:09

personal loans guaranteed instant approval bad credit personalloans02.com discover card personal loans.
online casino make real money onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit usa.

Dmk Na XYeeNpe

Stephenkew | 15/09/2020, 17:10

best small personal loans https://www.personalloans02.com personal loans after bankruptcy.
how to play online casino games https://onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus.

LUb Gj RFQvPpb

Stephenkew | 15/09/2020, 17:44

best rates on personal loans https://personalloans02.com best rates for personal loans.
online casino 120 free spins onlinecasinonodeposit002.com online casino games real money usa.

zxr Eq bhTCFBS

GilbertWak | 15/09/2020, 21:44

what banks offer personal loans www.personalloans02.com are personal loans a good idea.
online casino no deposit bonus codes usa https://www.onlinecasinonodeposit002.com best free online casino games.

DkZ Nf MjkfzrK

GilbertWak | 15/09/2020, 23:28

kabbage personal loans www.personalloans02.com best personal loans with bad credit.
best nj online casino onlinecasinonodeposit002.com online casino reviews 1 site for best online casinos.

bXG IB omXtrkR

GilbertWak | 16/09/2020, 00:02

best personal loans 2018 personalloans02.com rocket personal loans.
online casino promotions no deposit bonus onlinecasinonodeposit002.com new online casino no deposit bonus.

Uux BH mznejTZ

GilbertWak | 16/09/2020, 01:11

veteran personal loans www.personalloans02.com does wells fargo give personal loans.
online casino bonus codes no deposit required https://onlinecasinonodeposit002.com slots online free casino.

GIx vo cqGjIMh

GilbertWak | 16/09/2020, 01:43

sallie mae personal loans www.personalloans02.com pros and cons of personal loans to pay off credit card debt.
free online casino games for fun no download https://onlinecasinonodeposit002.com new online casino no deposit.

RbU MP DpWCdfl

Stephenkew | 16/09/2020, 02:38

personal loans for credit card debt personalloans02.com loanmart personal loans.
no deposit bonus online casino onlinecasinonodeposit002.com best usa online casino no deposit bonus.

ylL mX GlkJFyJ

GilbertWak | 16/09/2020, 02:51

monevo personal loans https://www.personalloans02.com does capital one do personal loans.
usa online casino no deposit bonus https://www.onlinecasinonodeposit002.com online casino promotions no deposit.

nUD OU RTHKbZV

GilbertWak | 16/09/2020, 04:33

are personal loans a good idea https://personalloans02.com best rates for personal loans.
play casino games online for real money www.onlinecasinonodeposit002.com free online casino slot machine games.

mZv Tm FakLPvM

GilbertWak | 16/09/2020, 05:47

zero interest personal loans www.personalloans02.com quicken loans personal loans.
online casino with no deposit www.onlinecasinonodeposit002.com online casino no deposit bonus no playthrough.

fyf cd CIzARkR

GilbertWak | 16/09/2020, 06:22

do bank of america do personal loans https://personalloans02.com easiest personal loans to get.
free casino online games www.onlinecasinonodeposit002.com usa online casino no deposit bonus.

SSd QD ZHMWmdI

Stephenkew | 16/09/2020, 07:48

personal loans for students www.personalloans02.com best personal loans with bad credit.
online casino usa free money onlinecasinonodeposit002.com online casino play for fun.

GCt kx mNpQKrj

GilbertWak | 16/09/2020, 08:15

joint personal loans www.personalloans02.com personal loans from private individuals.
no deposit online casino bonus codes https://www.onlinecasinonodeposit002.com usa casino online real money.

MNa bF jotrZtW

Stephenkew | 16/09/2020, 08:24

onemain financial personal loans personalloans02.com no income verification personal loans.
casino online no deposit bonus codes https://onlinecasinonodeposit002.com online casino games free bonus no deposit.

DlX PS KTHXLMi

GilbertWak | 16/09/2020, 08:51

suntrust personal loans www.personalloans02.com does capital one offer personal loans.
online real money casino onlinecasinonodeposit002.com play casino for real money online.

Yye kv lVignKL

Stephenkew | 16/09/2020, 09:00

personal loans with fair credit https://personalloans02.com bank of america personal loans rates.
online casino usa no deposit https://onlinecasinonodeposit002.com online casino with no minimum deposit.

Xxy GB wseQelX

GilbertWak | 16/09/2020, 09:27

lending club personal loans https://personalloans02.com discover personal loans calculator.
free no deposit online casino https://onlinecasinonodeposit002.com online casino usa no deposit.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb